woensdag 21 maart 2018

Artikel


Hallo Bloggers,



Vandaag heb ik een artikel op internet gelezen over de kinderopvang. Je kunt hieronder een kleine samenvatting en mijn mening vinden. Het artikel is van oktober 2015.

Veel lees plezier!


Samenvatting:

In oktober 2015 is er in Amsterdam een kinderdagverblijf moet sluiten. Er waren te veel kinderen aanwezig op het kinderdagverblijf. Er was toestemming voor 12 kinderen, maar er waren er 18. Dus dit is was veel meer dan het maximum aantal kinderen.

Het kinderdagverblijf had verschillende trucjes uitgevonden, om niet te laten merken dat ze te veel kinderen hadden:

·       Ze hadden 2 agenda’s. 1 agenda voor de GGD en 1 agenda met het werkelijke aantal kinderen.

·       Aan het begin van de dag selecteren ze de kinderen die naar buiten gingen en wier er binnen mochten blijven. De kinderen die niet veel konden praten gingen naar buiten toe.

·       De kinderen die naar buiten mochten werden van te voren in een hobby-hok verstopt met de leidsters en stagiaires en moesten zich dan stil houden.

·       Er was een groepsapp aangemaakt zodat ze elkaar op de hoogte konden houden.



Mijn mening:

Ik vind het echt heel schandalig dat een kinderdagverblijf dit durft te flikken. Ik snap niet hoe ze dit in hun hoofd kunnen halen.

Eigenlijk willen ze gewoon meer geld van de ouders vangen dat eigenlijk mag bij hun op het kinderdagverblijf. Ouders zijn gewoon in de maling genomen daar. Echt heel schandalig. Als je dan meer kinderen wil, bereid het uit of zorg dat je dan een leidster op de groep erbij zet. Ik vind het echt gewoon heel schandalig.
Ik zou het ook echt heel erg hebben gevonden als ik op die plek stage zou hebben moeten gelopen of z’n manier. Je wordt dan eigenlijk met grove woorden te zeggen gewoon misbruikt.
Ik ben blij dat zoiets naar boven is gekomen.


Documentaire


Hallo Bloggers,



Vandaag heb ik een  aflevering gekeken van: het geheime leven van een 4 jarigen.

Samenvatting: 

De kinderen zijn allemaal lekker zelf aan het spelen. Elle heeft een kroontje op en dat wil  Danique ook graag op. Ze loopt naar Ellen en zegt dat zei de koningin wilt zijn waarop Elle zegt dat zij die al is want ze heeft het kroontje al op. Danique geeft niet op en probeert het kroontje toch af te pakken.
Jonas komt erbij en zegt dat de meiden geen ruzie moeten maken. Danique gaat terug op haar plek zitten en Elle heeft het kroontje nog steeds op. Even later loopt Danique weer op Elle af en pakt een gouden munt af Elle wordt heel boos en duwt Danique om. Elle negeert Danique en gaat verder in haar eigen spel, even later als Elle in het winkeltje iets wilt komen komt Danique er weer bij staan en zegt, ik heb toch lekker een munt waarop Elle zegt maar ik heb er meer en zij gaat weer verder spelen.


Als ze zijn wezen buitenspelen en weer terug naar binnen komen, is Elle haar prinsessenschoenen kwijt. Ze gaat samen met haar vriendinnetje opzoek naar het kind die de mooie schoenen heeft aangedaan. Ze heeft het kindje gevonden met de prinsessenschoenen aan en stapt erop af.

Danique negeert haar en praat gewoon verder tegen het kindje. Elle gaat voor Danique staan en zegt niks, ze blijft alleen maar kijken. Ze heeft een zwaard in haar handen in wil hierdoor wel contact maken. Op een gegeven moment geeft ze het op en loopt weg.

Op een gegeven moment als ze buiten zijn, vraagt Elle weer of ze de mooie hakkenschoenen mag maar Danique is nog steeds van mening dat ze deze niet krijgt.

Aan het einde krijgt ze toch de hakken schoenen, en gaan ze samen spelen.


Mijn mening:

Ik vind het heel mooi om te zien hoe kinderen zijn, als er geen ouders of begeleiders bij zijn. Zo kan ik toch wel merken dat ouders en begeleiders invloed hebben op de kinderen.

En ook van Elle  en Danique vind ik het mooi om te zien hoe ze de hele dag met elkaar omgaan, en dat ze aan het einde van de dag eigenlijk weer gewoon vriendinnetjes zijn. Zo zie je dat het zonder begeleiders of opvoeders ook weer goed komt.       

                            

Praktijkonderzoek

Hallo Bloggers,

Bij mij op het kinderdagverblijf  gebruiken ze de methoden Uk en Puk voor VVE. Met de activiteiten gebruiken ze dan ook echt een handpop van Puk. Dit speelt op de 3plus groep heel erg, maar in de groepen van 0 tot 3 nog niet zo heel erg. Hier voeren ze de activiteiten meestal zonder Puk uit.
Hieronder nog wat beeld materiaal van de methoden, en nog wat uitleg over de VVE Uk en Puk.

Wat houdt het precies in?

Uk & Puk is gericht op kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Daarom is het geschikt voor het werken op kinderdagverblijven. Spelen staat centraal in Uk & Puk. De pop Puk is het speelkameraadje van de kinderen. Bij Uk & Puk zijn tien thema’s ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van baby’s, dreumesen en peuters. Bij elk thema zijn activiteiten uitgewerkt voor drie leeftijdsgroepen. Deze activiteiten kunnen makkelijk ingepast worden in de dagelijkse gang van zaken. In de activiteiten is er aandacht voor de vier ontwikkelingsdomeinen: taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en rekenprikkels. Er worden tips gegeven voor de inrichting van de speelleeromgeving en het inzetten van materiaal.
Natuurlijk draait het bij Uk & Puk niet om lesjes geven en lesjes leren. Uk & Puk leert baby'tjes, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen!

De 10 verschillende thema’s:
·       Welkom Puk! 
·       Knuffels 
·       Hatsjoe! 
·       Ik en mijn familie 
·       Wat heb jij aan vandaag? 
·       Regen 
·       Dit ben ik! 
·       Eet smakelijk! 
·       Reuzen en kabouters 
·       Oef, wat warm!

Extra thema:
·       Ik ga naar de basisschool

Beeldmateriaal:

Ik heb foto’s gemaakt van een opdracht die ik met de kinderen zelf heb uitgevoerd. Dit vonden de kinderen helemaal geweldig om te doen. Het thema was Hatsjoe wat ik met de kinderen heb gedaan.








dinsdag 6 maart 2018

Wat heb ik gemist in de lessen VVE?

Hoi Bloggers, bij deze blog wil ik jullie laten weten wat ik gemist heb in de lessen over VVE.

De lessen over de VVE methodes vond ik heel erg interessant. Het heeft mij veel inzicht gegeven van hoe bedrijven hier mee werken. Bij mij op stage hebben ze de VVE Uk en Puk, maar hier doen ze eigenlijk niks mee. Ik heb zo wel een beeld gekregen van waarom ze hier mee werken. Het is toch echt een belangrijk ontwikkelingspunt voor de kinderen. Kinderen kunnen er erg veel van leren en van opsteken. 
Uit mijn ervaring zitten er ook hele leuke activiteiten bij voor de kinderen. Je hebt eigenlijk niet eens in de gaten dat je dan specifiek met de ontwikkeling bezig bent van de kinderen. 
Ik heb pas een paar lesjes gaan via de VVE, en kinderen merken hier helemaal niks van. Ze vinden het juist leuk dat Puk in alle opdrachten mee wordt betrokken, en gaan zich dan ook mee concentreren op de activiteit of het spel. 

Wat misschien nog meer in de lessen van de VVE naar voren mag komen, is dat ze uitleggen hoe je de lessen bijvoorbeeld kunt geven. Je kunt dit wel in de handleidingen zien, maar mij lijkt het ook heel interessant om te zien hoe een pedagogisch medewerker hier nou echt mee omgaat. 

Informatie over VVE

Hoi Bloggers, vandaag meer uitleg over de VVE (voor- en vroegschoolse educatie)

1.      Wat is voor en vroegschoolse educatie?
VVE is dus voor en vroegschoolse educatie. VVE is onderwijs voor peuters en kleuters met een taalachterstand. Het doel is om peuters beter voor te kunnen bereiden op de basisschool. En kleuters voor te bereiden om op groep 3.
VVE hoeft niet altijd bezig te zijn met de taalontwikkeling, maar kan ook met de fijne motoriek of de grove motoriek bezig zijn.

2.      Voor wie is VVE bedoeld?
VVE is bedoeld voor peuters en kleuters. Zo kunnen ze zich voorbereiden op de basisschool en op groep 3.

3.      Waar speelt voorschoolse educatie zich af?
Voorschoolse educatie speelt zich af op de peuterspeelzalen en/of kinderdagverblijven. De voorschoolse educatie is dus voor kinderen van ongeveer 2 en 3 jaar.

4.      Wat wordt bedoeld met de doorgaande lijn?
Dat wil zeggen dat de kinderen altijd met de ontwikkeling bezig zijn, en dat ze daar niet mee stoppen. Ze kunnen overal met het zelfde VVE programma, verder met de ontwikkelingen van het kind.

5.      Wat wordt bedoeld met centrum gerichte en gezins gerichte programma’s?
Centrum gerichte programma’s worden uitgevoerd op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Dit wordt dan gedaan door pedagogisch medewerkers.
Gezins gerichte programma’s worden uitgevoerd in het gezin. Dit is voor de ontwikkeling op een positieve manier te beïnvloeden.

6.      Leg uit wat het betekent als een VVE programma erkend is.
Dit wil zeggen dat een speciale commissie heeft aangegeven dat het VVE programma werkt.

7.      Welke erkende VVE programma’s zijn er? Maak onderscheid in centrumgerichte en gezins gerichte programma’s.
Centrumgerichte:
-          Piramide
-          Uk en Puk
-          Kaleidoscoop
-          Taallijn
-          Startblokken en basisontwikkeling
-          Boekenpret

Gezins gerichte:
-          Boekenpret
-          Opstap
-          Jij bent belangrijk
-          instapje

8.      Hoeveel dagdelen moeten kinderen op een voorschool zijn om ervoor te zorgen dat VVE ook effect heeft op hun ontwikkeling?
Wil het effect hebben moet het kind minimaal 4 dagdelen naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal komen. Het meeste zin heeft het als het kind 10 uur in de week komt.

9.      Aan welke kenmerken moet een VVE programma voldoen om ervoor te zorgen dat het ook effect heeft?
-          Het moet geschikt zijn voor kinderen
-          Er moet een gestructureerde aanpak zijn
-          Er moet voor een intensieve begeleiding van de kinderen worden gezorgd
-          Professionals moeten meewerken (die er voor hebben geleerd)
-          Het moet aangeboden worden in een voorschoolse instelling

10.  Noem 3 pedagogische principes die kenmerkend zijn voor VVE?
-          Veiligheid
-          Genoeg ruimte
-          Respect voor iedereen

11.  Gelauff-Hanzon (2007) noemt algemene kenmerken van goede opvang en educatie voor jonge kinderen. Welke kenmerken zijn dat?
-          Leidsters moeten de kennis hebben over de ontwikkeling van jonge kinderen en over de     manier van het leren.
-          De kwaliteit van de interacties tussen de leidsters en de kinderen moeten goed zijn.
-          De activiteiten moeten aansluiten bij de belevingswereld en de interesses van de                 kinderen.
-          Er moet genoeg aandacht zijn voor een brede ontwikkeling.
-          Kinderen moeten intensief geobserveerd worden.
-          Er zijn gevarieerde materialen in de omgeving.

12.  Wat is het VVE beleid in Nederland?
Daar zijn 3 verschillende wetten voor:
1.      De wet op primaire onderwijs
2.      De wet op onderwijs toezicht
3.      De wet van kinderopvang, peuterspeelzalen en kwaliteitseisen.

13.  Leg uit wat de rol is van de gemeenten bij de invoering van VVE.
De school en de gemeente maken samen afspraken over de resultaten van de vroegschoolse educatie. De gemeente bepaald voor welke doelgroep de VVE is bedoeld. De gemeente bepaald dus eigenlijk of de VVE in voortgang wordt gezet.

14.  Om zowel de peuterspeelzaal als het kinderdagverblijf nog beter toe te rusten om een veilige en stimulerende speelomgeving te bieden en risico’s op taalachterstanden effectief aan te pakken is in 2010 de Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (OKE) ingevoerd. Wat is het doel van de wet OKE?
De belangrijkste onderdelen uit de wet OKE zijn:
1.      De verplichting voor gemeenten om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen met een taalachterstand.
2.      Een landelijk kwaliteitskader voor peuterspeelzalen; hiermee wordt een groot deel van de kwaliteitsregels voor de kinderopvang ook van toepassing op het peuterspeelzaalwerk.
3.      Behoud van de financiële toegankelijkheid van de peuterspeelzaal voor ouders van kinderen die in aanmerking komen voor voor en vroegschoolse educatie; ouders van doelgroepkinderen betalen per saldo niet meer dan ouders in de kinderopvang die voor de hoogste belastingtoeslag in aanmerking komen.
4.      Toezicht en handhaving op de kwaliteit van peuterspeelzalen en voorschoolse educatie.

maandag 5 maart 2018

Informatie over Uk en Puk

Hallo Bloggers,

Vandaag was de opdracht om ons meer te gaan verdiepen in 1 VVE programma. Ik heb hierbij gekozen voor de VVE Uk en Puk. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ze deze op mijn stage ook gebruiken. En het is altijd makkelijk om er dan meer informatie over op te zoeken.
We moesten voor de opdracht 4 vragen verzinnen, waar we nog echt informatie over wilden hebben over de VVE methoden die je gekozen had.
Zie de vragen en de antwoorden hieronder:


Vraag 1: Aan welke kenmerken moet een  VVE programma voldoen om ervoor te zorgen dat het ook effect heeft?
-          Het programma moet een begeleidingsmethodiek hebben. Dus het is belangrijk dat er een handelingsplan bij zit. Zodat iedereen precies weet hoe hij/zij de opdrachten uit kan voeren.
-          Het  moet gericht zijn op sociaal emotioneel en/of taalontwikkeling. Het is dus belangrijk om met de spraak bezig te zijn.
-          Dat er een doorlopend programma, in samenwerking met de basisschool is. Dus dat je ook echt al gaat kijken naar de opdrachten die ze op de basisschool moeten doen in groep 1/2.
-          Ook is het voor de kinderen belangrijk om gestructureerd te werken. Dus dat de kinderen weten hoe het dagritme eruit ziet.


Vraag 2: Hoeveel dagdelen moeten kinderen op een voorschool zijn om ervoor te zorgen dat VVE ook effect heeft op hun ontwikkeling?
Ongeveer 3 dagdelen. De meeste peuterspeelzalen hanteren een minimum van 2 dagdelen. Voor bij kinderen met een voorschool-indicatie (bijvoorbeeld wanneer ze nog geen Nederlands spreken) kan budget worden aangevraagd bij de gemeente zodat het kind 4 dagdelen naar de voorschool kan.


Vraag 3: hoeveel en welke thema’s heeft Uk en Puk?
Uk en Puk heeft 10 verschillende thema’s, zoals:
1.      Welkom Puk!
2.      Wat heb jij aan vandaag?
3.      Eet smakelijk
4.      Dit ben ik!
5.      Reuzen en kabouters
6.      Regen
7.      Hatsjoe!
8.      Knuffels
9.      Oef, wat warm!
10.  Ik en mijn familie

En voor de peuters die bijna naar het basisonderwijs gaan, is er nog een thema ‘Ik ben bijna 4’. Hierin wordt het kind voorbereid op de overgang naar het basisonderwijs. 

Bij mij op stage koppelen ze verschillende thema’s met de onderwerpen carnaval, pasen, herfst enz.
Bijvoorbeeld wat heb je aan vandaag, koppelen ze met de carnaval. Met de herfst koppelen ze het thema reuzen en kabouters. In de zomer koppelen ze vaak het thema oef,  wat heb ik het warm.


Vraag 4: Hoe worden de ontwikkelingen doorgegeven aan het basisonderwijs?
Bij het basisonderwijs wordt eigenlijk alleen de ontwikkeling van het kind doorgegeven. Dit wil dus zeggen dat dit niet gaat via de VVE methode van Uk en Puk. Maar via een observatiemethode van het kinderdagverblijf.
Als die observatie is ingevuld, gaat een pedagogisch medewerker in gesprek met een leraar. Dit doen ze om de ontwikkelingen te  bespreken, en dan ook eventuele uitleg erbij te geven.

Ik heb bij mij op stage nagevraagd hoe dat ging. En bij mij op stage gaat dat ook zo. Ze vullen de ontwikkelingen van het kind in via de KIJK methoden. Dit is een observatie methode die ze gebruiken op het kinderdagverblijf, maar ook op de basisscholen in Oss in groep 1/2.
De ontwikkelingen kunnen ze natuurlijk wel zien door middel van de Uk en Puk methoden. Dus met die activiteiten kunnen ze wel zien hoe de kinderen het doen met de ontwikkelen, en of ze er in vooruit gaan. Maar dit moeten ze dan wel invullen in de KIJK methoden, willen ze het overbrengen naar de basisschool.

Verschillende VVE's programma's

Hallo Bloggers, 

Wij zijn op dit moment voor school bezig met VVE's programma's. Hiervoor krijgen wij ook verschillende opdrachten die we dan moeten maken, en in onze blog moeten zetten.
Deze keer was het de opdracht om 5 verschillende VVE's programma's op te zoeken, en daar verschillende informatie over te noteren. 
Hier onder ziet u de verschillende VVE's programma's die ik heb gekozen:


Naam programma: Uk en Puk
Doel: stimuleert de brede ontwikkeling van 0 – 4 jarigen door actief spel. Een totaalprogramma voor baby’s, dreumesen en peuters.
Inhoud/werkwijze: de werkwijze is om de volgende gebieden te stimuleren. Spraak-taal ontwikkeling, sociaal emotionele vaardigheden, motorische en zintuigelijke vaardigheden en geven de eerste rekenprikkels.
Ze werken meestal aan 1 thema, en hier doen ze dan ongeveer 6 weken over. Ze kunnen 1 activiteit per dag doen, maar ook 2 op een dag.
Leeftijd: 0 – 4 jaar.
Door wie gebruikt: Kinderopvang en peuterspeelzaal.

Naam programma: Ben ik in beeld!
Doel: voorkomen dat er een achterstand komt bij verschillende ontwikkelingen.
Inhoud/werkwijze: Het stimuleren op brede (taal) ontwikkeling. Met als doel hen beter voor te bereiden op hun schoolloopbaan. Daarnaast richten hun zich ook op sensitieve responsiviteit.
Leeftijd: 2 – 4 jaar.
Door wie gebruikt: kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.
 
Naam programma: De piramide
Doel: Voorkomen dat er een achterstand komt bij de kinderen bij bepaalde ontwikkelingen, bevorderen positieve ontwikkeling.
Inhoud/werkwijze: Via 11 thema’s wordt een brede ontwikkeling gestimuleerd. Het doel van Piramide is om een basis te leggen voor zelfsturing en leerprocessen op school en het voorkomen of inlopen van achterstanden door voor- en vroegschoolse educatie.
Leeftijd: 0 – 7 jaar.
Door wie gebruikt: kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bij gastouders en in groep 1 en 2 van het basisonderwijs.

Naam programma: Doe meer met Bas!
Doel: voorkomen dat er een achterstand komt bij verschillende ontwikkelingen, en het bevorderen van positieve ontwikkeling.
Inhoud/werkwijze: het is gericht op een brede ontwikkeling. Waar specifieke aandacht voor taal en rekenen is, doormiddel van 8 thema’s. 1 van z’n thema duurt dan ongeveer 4 tot 6 weken.
Leeftijd: 2 – 6 jaar.
Door wie gebruikt: peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en groep 1 en 2 van het basisonderwijs.

Naam programma: Peuterplein en kleuterplein.
Doel: Voorkomen at er een achterstand komt bij de kinderen bij bepaalde ontwikkelingen, bevorderen positieve ontwikkeling.
Inhoud/werkwijze: het programma richt zich op de brede ontwikkeling van kinderen met specifieke aandacht voor taal, lezen en woordenschat. Peuterplein is opgebouwd rond 8 thema’s en Kleuterplein rondom 16 thema’s. ieder thema bevat spelactiviteiten voor 3 a 4 weken.
Leeftijd: 0 – 6 jaar.
Door wie gebruikt: kinderopvang, peuterspeelzalen en groep ½ van de basisschool.